Dojo-etiquette

Het Dojo-etiquette wordt gedefinieerd als het gedrag dat beleefdheid en hoffelijkheid uitdrukt. Het is een respectvolle houding ten opzichte van anderen en gedicteerd door de traditionele gevechtsporten. De groeten zijn een van de uitingen van deze spirituele staat.

De ceremonie is erg belangrijk om het Dojo-etiquette in leven te houden. Het bestaat uit een reeks tradities, riten en symbolische bewegingen die een speciale sfeer creëren om vechtsporten te beoefenen. De Dojo is een plaats waar we zowel het lichaam als de geest trainen; het is de bron van concentratie en wederzijds respect.

Elke discipel moet zijn meester respecteren, maar ook alle oudste personen of met een hogere graad. Ze verdienen onze bewondering vanwege hun voortdurende inspanningen, hun geduld om een ​​hogere rang te verkrijgen.

De etiquette is ontworpen om ervoor te zorgen dat iedereen meedoet en op zich goed voelt. De daad van respectvol zijn wordt niet opgelegd als een daad van discipline met als doel studenten te verharden. We zijn beleefd tegen elkaar om ervoor te zorgen dat iedereen zich goed voelt en niemand zich ooit ongemakkelijk zou moeten voelen omdat hij niet weet welk gedrag hij moet aannemen.

Het observeren van de etiquette maakt ons niet beter door discipline, maar door ons vriendelijk te maken voor anderen. Een beginner kan de gebaren en ceremoniën saai vinden, maar hij zal snel ontdekken dat de etiquette de sociale relatie verbetert. Een beleefde houding ten opzichte van anderen en een goede houding zijn de belangrijkste elementen voor een goede sfeer tijdens een training.

Een voorbeeld om de aspecten van de Dojo-etiquette uit te leggen, is hoe de verschillende leden van de club voor en na de les worden geplaatst. In een traditionele Dojo is een kleine plek of Shinto gewijd aan de verering van godheden. De Senseï (die eerder werd geboren) staat in de buurt van het tegenover zijn studenten. Op dit altaar vinden we meestal een afbeelding of afbeelding van de oprichter, een citaat of zelfs een kalligrafie die de clubfilosofie of -ethiek uitdrukt. Studenten worden geplaatst, van links naar rechts, van de laagste tot de hoogste graad. De volgorde van de rangen wordt weergegeven door de onderstaande afbeelding. De assistenten van de Sensei en alle zwarte banden staan ​​langs de rechter muur; evenals de eregasten indien aanwezig.